
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezimiz tarafından merkez üyesi 101 avukatımıza, 15-16 Şubat 2020 tarihlerinde ‘Çocuk Adalet Sistemi’ Eğitimi verildi.
Av. Hatice Kaynak, Av. Özcan Güven, Av. Murat Aydın, Psk. Dr. Ebru Tezcan ve Psk. Neslihan Durateymur’ un sunumuyla, Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Biriminde düzenlenen ‘Çocuk Adalet Sistemi’ eğitiminde avukatlarımıza, ‘suça sürüklenen çocuk vakası’, ‘mağdur çocuk vakası’, ‘koruma ihtiyacı olan çocuk vakası’ konularında vaka destekli eğitim çalışmaları yapılarak, ‘çocukla iletişim ve çocuk dostu hukuki yardıma ilişkin rehber ilkeler’ konusunda bilgiler verildi. Ayrıca ÇİM, AGO ve çocuk iletişimi ile ilgili videolar izlenerek, soru-cevap şeklinde eğitime interaktif katılım sağlandı.
Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler gereğince, hukukumuzda her ne kadar çocuklarla ilgili çeşitli düzenlemeler yer alsa da, bu düzenlemelerin çocuk adalet sisteminin temel amacını gerçekleştirmek için yeterli nitelikte olmadığını belirterek, “Çocuk adalet sistemi amacının aksine, suçun ve suçlunun cezalandırılması amacı olarak uygulanmaktadır. Hâlbuki çocuk adalet sisteminin amacı çocukları cezalandırmak değil, çocuğun topluma yeniden kazandırılmasıdır. Çocuklara uygulanacak hükümler, bu doğrultuda düzenlenmelidir.
Hukuki süreçlerin içerdiği karmaşık prosedürler, çoğu zaman adalet sistemiyle karşı karşıya gelen çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabilmekte ve çocuklar da bu süreç içerisinde seslerini duyurmak konusunda zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu noktada savunmaya, yani avukatlarımıza büyük görevler düşmektedir. Çocuk adalet sisteminin çocuklara daha iyi hizmet sunabilmesi ve onları daha iyi koruyabilmesi için avukatlarımızın bu alanda uzmanlaşmış olması çok önemlidir. Bu nedenle, CMK’da suça sürüklenen çocuklara zorunlu müdafilik yapacak olan meslektaşlarımıza, bu eğitimi alma zorunluluğunu getirdik. Çocuklara haklarının teslim edilmesinde, düzenlemiş olduğumuz bu eğitimlerin önemi büyüktür. Bu eğitimi düzenleyen Çocuk Hakları Merkezimize, eğitmenlerimize ve bu uygulamamızı destekleyen, haklı bulan meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Eğitimin sonunda Baro Başkanımız Bilgin Yeşilboğaz ve yönetim kurulu üyemiz Mahçe İnanoğlu Deprem; Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Burcu Düzen’e ve eğitimcilere plaketlerini takdim etti. Ardından avukatlara katılım sertifikası verildi.

