Mersin BarosuMersin Bar Association

HABERLER

HAYVAN HAKLARI KOMİSYONUMUZ: “HİÇ KİMSE VE HİÇBİR KURUM HAYVANLARI AÇ VE SUSUZ BIRAKAMAZ”

HAYVAN HAKLARI KOMİSYONUMUZ: “HİÇ KİMSE VE HİÇBİR KURUM HAYVANLARI AÇ VE SUSUZ BIRAKAMAZ”

Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonumuz ve Mersin’de yaşayan hayvanseverler tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklaması ile 7527 Sayılı Kanun kapsamında; Mersin’de sözde yaşam alanları hazır bile değilken sokaktaki köpeklerin hızlı ve usulsüz şekilde toplatılmasına, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediye ve muhtarlıkları tarafından Kanun dışı şekilde “Sokak köpeklerini beslemek yasaklanmıştır” paylaşımlarının yapılmasına ve kedi evlerinin yıkılmasına tepki gösterdi.

 

Adnan Menderes Bulvarında bulunan Kıbrıs Barış Harekatı Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Hayvan Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Buse Taşer ile komisyon üyelerimiz ve Mersinli hayvanseverler, Kanuna aykırı şekilde alınan kararların kaldırılmasını istedi. Hayvan Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Buse Taşer yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Sokakta yaşayan canlarımıza karşı alınan kararlar, verilen zararlar ve sonu gelmeyen bu katliamlar göstermektedir ki, 7527 sayılı Kanun bir Katliam Yasası'dır. 7527 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler ve başlatılan uygulamalar tarafımızca hiçbir zaman kabul görmemiş, görmesi de mümkün değildir. Bu katliamı asla kabul etmemekle birlikte; henüz gerekli düzenlemeler yapılmadan ve 5199 Sayılı Kanun ile belirlenmiş olan hazırlık süresinin geçmesi bile beklenmeden can dostlarımızı usulsüzce ve çok hızlı bir şekilde toplayarak yaşam alanına yerleştirilecek iddiası altında tecrit etmenizi kabul etmiyoruz. Yıllardır bizimle birlikte yaşayan, hayatımızın bir parçası olan ve "sokak hayvanı" diye adlandırdığımız bu canların doğal yaşam alanı sokaklardır. Alınan hiçbir karar ve vicdana sığmayan hiçbir uygulama bu gerçeği değiştiremeyecektir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu yürürlükteyken ve bu kanun ile düzenlenen yasaklar açıkken "Sokaklarda köpek beslemek yasaklanmıştır." ifadelerinin ya da kedi evlerinin yıkılmasının ne Kanunla ne vicdanla bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Hukukun savunucusu olan bizler, hukuka ve vicdana aykırı olan hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz.

 

Canlarımızı doğal yaşam alanları olan sokaklardan toplamak, yaşatacağız ve bakacağız iddiaları altında tecrit etmek, en temel hakları olan beslenmelerini engellemek, onlar için sokaklarda kurulmuş olan yaşam alanlarını yerle bir etmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Erdemli Belediyesine ve sokak hayvanlarının beslenmesini yasaklamayı planlayan tüm belediyelere belirtmemiz gerekir ki; 5199 sayılı Kanun, hiç kimse ve hiçbir kurum hayvanları aç ve susuz bırakamaz, hayvanlara acı ve ızdırap verici eylemlerde bulunamaz, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranamaz, onlara psikolojik ve fiziksel acı çektiremez, hayvanlara işkence yapamaz acımasız veya zalimce bir muamelede bulunamaz demektedir. Biz her canlının yaşamını, beslenmesini ve barınmasını savunmaktan bir adım geri atmayacağımızı, kanuna dayanmayan hiçbir kararı uygulamayacağımızı belirtiyor, Mersin Barosu ve Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

 

 

Galeri