10-16 Mayıs Haftası Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır.

Her ne kadar bu özel insanlarımızı ifade etmek için engelli tabiri kullanılsa da aslında buradaki engel tanımı hayatın çeşitli alanlarında onların karşılaştığı engeller anlamındadır. Her insan kendisini onlar gibi görmeli ve yaşamalıdır. Bilinmelidir ki bugün sağlıklı olan bir insana da hayatın neler getireceğini kimse bilemez.

Bir an hiç konuşamadığınızı, göremediğinizi, yürüyemediğinizi veya duyamadığınızı düşündünüz mü? Bu duyguların nasıl olduğunu bilmiyoruz belki ama günümüzde birçok insan bunları yaşıyor.

Çeşitli nedenlerle insanlar engelli olarak yaşamaya mecbur kalmaktadır.

Engelli haklarının , Anayasamıza göre bir temel hak ve özgürlük kapsamında olmasına rağmen toplumumuzda halen tam anlamı ile kabul görmediğini , bu hakların yeterince algılanmadığını, insanlarımızda bu  anlamda tam bir duyarlılık oluşmadığını görmekteyiz. Engellilerin yararlanması için yapılan fiziksel mekânların engellilerin dışındaki kişiler tarafından kullanıldığını , engelli insanlarımızın haklarının engellendiğini ,örneğin; engelli araç park yerlerinin işgal edilmesi , tekerlekli sandalye rampalarına araçların park edilmesi gibi durumları  sıkça görmekteyiz.

Engellerin kaldırılması bakımından  devletimize, belediyelerimize, üniversitelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve tek tek her bireye önemli görevler düşmektedir. Bu konuda toplumsal bilinç yaratılması da gene aynı derecede önemlidir.

Özellikle,Belediye Kanunu, İmar Kanunun ve diğer mevzuatın belediyelere yüklediği görevlere bakacak olursak, belediyelerimize büyük görevler düşmektedir. Örneğin, engellilerin yararlandığı kaldırımlar, parklar, engelli araçlarının park yerleri, özel ve kamuya ait işyerlerinin engellilerin yararlanmasına uygun şekilde düzenlenmesi engellilerin hizmete erişmesini sağlayarak toplumumuzun tüm bireyleri ile kaynaşmalarını sağlanacaktır.

Bu özel vatandaşlarımızın hayatlarını daha da kolaylaştırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı,SGK mevzuatına dayanılarak verilen engelli maaşları, engellinin ihtiyacına bağlı, hakkaniyete ve insan onuruna uygun olarak iyileştirilmelidir.

Adliye binalarımızda da engellilerin hizmete erişmesinde önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu yöndeki hizmetlerin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapacağız.

Engellilerimizin hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan, ülkenin tüm imkanlarından yararlanabilmesinin  önündeki, yasal, fiziki ve sosyal engellerin bir an önce kaldırılması gerekir.

“Eşit Hayat Hakkı” mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın özel haftasını kutlar , esenlikler dilerim.

Mersin Barosu Başkanı

Av.Ali ER