Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

5 Aralık 1934’de ‘Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulü ile bu tarihin ‘Dünya Kadın Hakları Günü’ olarak kutlandığını anımsatan Baro Başkanı Av. Ali Er, “Uygar bir ülke olmanın temeli; kadınlarımıza değer vermek, kadın haklarını korumak, onların huzur ve güven ortamında yaşamasını sağlamaktır” dedi.

Açıklamasında, “Sosyal yaşamda önemli rol üstlenen kadınlarımız, Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmiş, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur” diyen Baro Bşk. Er, “4 Nisan 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun ile kadınlarımız birçok yasal haklarına sahip olmuş, Aile Hukuku’nda ciddi değişikler yapılmıştır. Kadın ile erkek arasında eşitlik temeline dayalı bir tanımın yapıldığı Medeni Kanun ile erkeğin üstünlüğüne dayanan düzene son verilmiştir” ifadesini kullandı.

Kadınlarımızın yasalarla elde ettikleri haklarını öncelikle kendilerinin biliyor olmasının önemine dikkat çeken Baro Bşk. Er,  “Kurtuluş Savaşı destanı, her zaman milletimizin varlığı ve bekası için kendisini feda eden Türk kadınının desteği ile yazılmıştır. Ailemizin ve toplumumuzun direği, çekirdeği olan kadınlarımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar siyasette, iş yaşamında, kısacası toplumsal yaşamın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir” diye konuştu.

“KADIN HAKLARI MERKEZİMİZ GÖNÜLLÜ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYOR”

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Baro Bşk. Er, “Baromuzun Kadın Hakları Merkezi, şiddete maruz kalan, maddi durumu yetersiz olan kadınlarımıza haklarını anlatmak ve haklarını kullanmalarına yardımcı olmak için hukuki açıdan gönüllü danışmanlık hizmeti vererek, faaliyetlerine eksiksiz devam ediyor. Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle ortak hareket eden Kadın Hakları Merkezimiz, kadınlarımızın karşılaşmış oldukları sorunlarına çözüm üretmekte, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, seminerler düzenlemektedir. Kadın Hakları Merkezimiz, kadın cinayetlerinde ve şiddet olaylarında  kadınlarımızın yanında yer alıyor,  açılan davalarda davaya müdahil, gözlemci  olarak katılıyor ve davayı sonuna kadar takip ederek failin en ağır şekilde cezalandırılması için elinden geleni var gücüyle yapmaktadır. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezimiz, 48 kayıtlı avukatı ile kadınların mücadelesinde kamuoyu desteği sağlamaları için, Mersinli kadınların yanında yer almaktadır. 24 kadın avukatımız nöbet çizelgesi dâhilinde danışmanlık hizmeti vermektedir. Kadın Hakları Merkezimizin hizmetleri, aynı şekilde ilçelerde de sürmektedir. Merkezimize müracaat eden kadınlarımıza talepleri gözetilerek, en acil uygulanması gereken tedbirler alınmaktadır. Gizlilik kararları ve koruma talepleri hukuki yardımında bulunulmaktadır. Ayrıca Mersin Barosu Adli Yardım Bürosu, maddi durumu yetersiz kadınlarımıza boşanma davalarında ücretsiz avukatlık hizmeti vermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; kadına yönelik yapılan her türlü ayrımcılığı ve şiddeti kınıyor, koşulsuz sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.